sábado, 25 de octubre de 2008

Els pisos de concessió a 75 anys primaran la rotació i el bon ús

CONCRECIÓ D'UNA NOVA INICIATIVA MUNICIPAL PER FACILITAR L'ACCÉS A LA VIVENDA

El comprador podrà vendre'l a l'ajuntament als 15 anys i recuperarà tot el capital invertit
Si l'immoble està ben conservat el propietari podrà negociar l'ampliació del contracte inicial

ALBERT OLLÉS
BARCELONA

La nova oferta municipal a Barcelona de pisos de protecció mitjançant una concessió a 75 anys avança amb pas ferm cap a la seva concreció pràctica. La iniciativa, que es va presentar públicament el novembre passat, primarà la rotació i el bon ús de les vivendes, segons s'especificarà a les escriptures del contracte de compravenda, el model del qual estan estudiant els tècnics del Patronat Municipal de l'Habitatge (PMH).



L'objectiu d'aquest sistema pioner per facilitar l'accés a la vivenda és doble. Per una part, l'ajuntament manté la propietat del sòl i en controla l'hipotètic ús especulatiu. I per l'altra, es prima el sol.licitant de cases subvencionades que necessita realment una vivenda sobre el que la busca com a inversió. El comprador es queda temporalment amb la titularitat del que tècnicament es coneix com el vol, cosa que li permet beneficiar-se de les desgravacions fiscals de la hipoteca, deixar el pis en herència o revendre'l sota unes condicions supervisades per l'ajuntament.

COMPRADORS JOVES
Seguint aquesta filosofia bàsica, el PMH vol incloure en el contracte l'opció de recomprar el pis als 15 anys, si així ho desitja el resident. Aquest recuperaria tot el capital, sense interessos, abonat fins llavors. "Aquesta alternativa busca ajudar a aquells compradors més joves que quan ja hagin viscut 15 anys al pis desitgin comprar-se'n un altre", explica el delegat municipal de Vivenda, Antoni Sorolla. "I al mateix temps, afavorirà la rotació de les vivendes perquè puguin ser habitades per més sol.licitants", afegeix.

Amb la mateixa idea, però a l'altre extrem temporal, el PMH premiarà el bon manteniment de les cases oferint al comprador la possibilitat d'ampliar-li la concessió fins al límit legal, és a dir, passar de 75 a 90 anys. En el cas contrari, també hi haurà clàusules de control que podran retirar la concessió si el propietari no viu al pis, el lloga o li causa desperfectes greus.
De manera paral.lela a l'elaboració d'un model tipus de contracte, el PMH ja ha ubicat al mapa de Barcelona les deu primeres promocions de noves vivendes (876) en què s'oferirà el dret de superfície. La primera, que ja està en fase d'obres, és a Ciutat Vella, al carrer de la Reina Amàlia. Al llarg dels pròxims sis mesos se n'iniciaran tres més al 22@ i el seu entorn i al barri de la Clota (Horta-Guinardó). A prop d'aquesta zona està en fase de redacció una promoció a Can Cortada. En el mateix moment del procés n'hi ha una altra a la confluència dels carrers de Pere IV i Josep Pla, a Provençals del Poblenou.

ZONES EN TRANSFORMACIÓ
Les tres últimes promocions decidides es faran a Can Batlló (Sants), al Bosquet de les Glòries i entre els carrers de Maresme i Puigcerdà (el Besòs i el Maresme). Tots aquests edificis els promou el PMH. La majoria estan situats en zones en transformació urbanística, i en alguns hi haurà pisos per a reallotjats, l'altre sistema municipal de compravenda. Tan sols a Reina Amàlia es combinaran pisos de concessió amb altres socials de lloguer.

VIA - elPeriodico.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario